Asien er grobunden for hovedparten af de kampsporter, som vi kender i dag, og det er ikke anderledes med muyi thai. Det er en kampsport, eller en kampkunst, som er opstået i Thailand, og det høres ofte, at dem, som dyrker kampsport og ved, hvad de taler om, kalder det en af de kampsporter, som er hårdest, men også den, som er mest effektiv, når det gælder det at kunne forsvare sig selv i en faresituation ude på gaden.

Muyi thai kan spores tilbage til 1800-tallet, men der er store enighed om, at kampsporten nok har eksisteret i en del år inden, men det er først der, den bliver samlet, og der kommer en egentlig skole, hvor det bliver en mere form for ensformig stil, som man også kender fra andre asiatiske kampsporter.

Legenden siger, det er en mand, som i 1776 i krigen mellem Siam (det nuværende Thailand) og Burma (Myanmar) kæmpede så flot, at han blev sat fri, selvom han var blevet taget til fange. Den stil, han brugte, var kendt som siamesisk boksning, det som senere kom til at hedde muyi thai.

Den unge mand var Nai Khanomtom, en legende i Thailand, og fortællingerne om den unge mands evner som kampsportsspecialist overgår alt, hvad der fortælles verden over om alle andre, inklusive de store som Bruce Lee og Chuck Norris.

En sport går sin sejrsgang

I dag er muyi thai som alle de andre kampsporter kommet verden rundt, og den har vundet stor indpas, for det er ikke som så mange andre kampsporter noget med en masse faste og låste positioner, det er mere en sport som minder om boksning med spark, slag med albuer, knæ og enkelte kast.

Der, hvor muyi thai skiller sig ud fra mange andre, er ved brug af albuer og knæ. Det er grufulde våben, når de rammer de blødere områder på en menneskekrop. Hvor andre kampsportsgrene ofte har en meget mere teknisk del og en del, som er beregnet på at være mere æstetisk, så er myui thai en kampsport, som er meget mere hård, og den har ikke de tekniske elementer på samme måde som karate og kug fu har med deres kataer. Kataer er tekniske øvelser, som er med til at sikre, du holder den stil, der er i den enkelte kampsport.

En historie som alle de andre

Kampsport er som regel opstået, når den fattige landbefolkning ikke have våben, men skulle forsvare sig mod de forskellige krigsherrer, som altid var ude på at plyndre de i forvejen fattige mennesker.

Der er i de senere år opstået forskellige skoler, som alle hævder de er tættest på den originale stil, som har rødder så mange hundrede år tilbage. Hvilken en, som er den rigtige, ved vi ikke, men at de alle er gode kampsporter ved de, som har kæmpet mod dens udøvere.

ryan-business