I muay thai i vores del af verden er der strenge regler for kæmperne. Det indbefatter blandt andet et alderskrav, for du skal være fyldt 15 år, før du må gå i ringen og kæmpe. En regel de fleste vil mene er en rigtig god idé, for kampsport og børn er ikke noget, der rimer i vores hoveder.

Af samme årsag er der også regler om det udstyr, som unge udøvere skal have på, når de så er fyldt 15 og kan kæmpe. Her skal der passes bedre på deres unge kroppe og hoveder, og de får ikke lov til at kæmpe uden alt det ekstra udstyr på.

Men i Thailand ser de noget anderledes på disse regler

Gambling er godt nok forbudt i Thailand, men det forhindrer på ingen måde befolkningen at vædde på udfaldet af kampene i muay thai. På samme måde er der pengepræmier på spil, og for den fattigere del af befolkningen, så kan det være et godt supplement til deres øvrige indtægt.

Det betyder samtidig, at det ikke er ualmindeligt at sende sine børn i kamp for at tjene noget ekstra til familien. På bare en enkelt kamp kan et barn tjene det, der svarer til en hel månedsløn, og det lokker mange til at bruge deres børn til netop dette. Det er mange penge for en fattig familie, så det kan være svært at sige nej.

Det værste er nok, at nogle af de kæmpende børn er meget unge. I nogle tilfælde er de så unge som 3 til 4 år. En alder, hvor leg burde være det eneste, der var vigtigt. Men det foregår især ude på landet, hvor indbyggerne er fattige, og hvor det derfor er blevet en del af kulturen.

Samtidig er det anslået, at op mod 300.000 børn under 15 år går i ringen og kæmper i Thailand. Høje og meget foruroligende tal.

Store skader som følge

Det er ikke til at komme udenom, for kampsport kan give store skader. Når børn kæmper i Thailand, så foregår det uden det mest basale sikkerhedsudstyr, som både unge og voksne bruger i vesten. Det giver mange skader på kroppen, herunder også hovedskader.

I Bangkok har de fulgt 300 børn, der alle har dyrket muay thai, og som i gennemsnit får mellem 20 og 40 slag i hovedet for hver kamp, de kæmper. Sammenlignet med børn, der ikke kæmper, der er noget, der tyder på, at det giver et fald i børnenes intelligenskvotient på 10 %, såfremt de har kæmpet muay thai i en periode på fem år.

Det kan undgås ved at sikre, at børn ikke kæmper, og det kan også sikres, ved at alle skal have sikkerhedsudstyr på i ringen.

ryan-business