Som udgangspunkt kæmper alle mod en modstander, der har nogenlunde samme alder, som en selv. Din modstander har samtidig den samme erfaring, samme køn og samme vægt. Men du skal ikke blive overrasket, hvis du lokalt i Thailand ser andre varianter. Her kan det sagtens komme an på så meget andet, hvem modstanderen er.

Muay thai kaldes ikke uden grund ”the art of the 8 limbs”, for det er tilladt at slå med knyttet næve og albuerne, det er tilladt at sparke med fødderne, med skinnebenene og med knæene. Desuden bruges hovedet også traditionelt, men det ses ikke i den moderne udgave af sporten. Det er desuden tilladt at ramme over hele kroppen med undtagelse af skidtet, baghovedet og nakken.

Det er kæmperens alder og erfaring, der er afgørende for, hvor lang tid kampen varer, og hvor meget sikkerhedsudstyr, der kæmpes med. Der er stor forskel mellem Danmark og Thailand her, for sikkerheden skal være helt i top. Det er ikke kun med hjelme og tandbeskyttere, men også andet udstyr, især hos de meget unge udøvere.

Det er fuld kontakt fra starten af

Muay thai kræver, at du som udøver er i en helt fantastisk form. Det er fuld kontakt og fuld knald på fra det første sekund, og er formen der ikke, så er der ingen, der kan holde til en tur i ringen. Er det muay thai, du gerne vil dyrke, skal du forberede dig på intensiv udholdenheds- og styrketræning, der skal kombineres med smidighed og selve kampsporten.

Ellers kommer du ikke i nærheden af at kunne klare de 5 runder, der alle varer 3 minutter hver, og som udkæmpes i en boksering, der har helt særlige og fastsatte mål. Det er lang tid, og de to minutters pause, der er mellem hver kamp, er ikke så lang tid igen. Især ikke, når du kæmper. Det gælder samtidig om at vind runderne. For hver sejr i en runde får du 10 point. Taberen får 9, 8 eller 7 point alt efter, hvor god en indsats den pågældende har gjort. Uafgjort giver 10 point til hver.

Der er flere måder at vinde på

Som i så mange andre sportsgrene, så er sejren hjemme, hvis du efter de 5 lange runder har flere point end din modstander. Der er mulighed for uafgjort på point, så det kan ikke udelukkes, at der ikke findes en sejrherre.

Det er også muligt at vinde på knockout. Bliver din modstander knockoutet, så har du øjeblikkeligt vundet kampen. Lige som i ordinær boksning, så er teknisk knockout også en del af muay thai. Der er altid en dommer, der tager stilling til dette, og det sker i de tilfælde, hvor dommeren vurderer, at din modstander ikke er i stand til på forsvarlig vis at kæmpe videre.

ryan-business